Send As SMS
design: impulsant

Koop aandelen gids voor beginners

Ben je op zoek naar informatie over beleggen in aandelen of beleggen voor beginners? De aankoop van aandelen is een populaire beleggingskeuze voor zowel beginnende als professionele beleggers. Aandelen bieden de mogelijkheid om een hoger rendement te behalen dan de rente op staats- of bedrijfsobligaties, maar hebben een lager risico dan vastgoed, hedgefondsen en andere alternatieve beleggingen.

Of je nu een millennial bent die bereid is om wat beleggingsrisico te nemen of een gepensioneerde die op zoek is naar stabiele, betrouwbare rendementen, er zijn aandelen voor elk soort risicoprofiel.

Beleggen voor beginners

In zijn meest elementaire vorm is het overkoepelende doel van beleggen het verhogen van de waarde van je vermogen. Dit moet op zijn minst sneller groeien dan de inflatie. Nu de rentevoeten van de banken zich op een historisch dieptepunt bevinden, is het niet langer haalbaar om je geld op een gewone spaarrekening te houden. In feite zal de reële waarde van je geld zelfs dalen.

Als je bijvoorbeeld € 10.000 op een gewone spaarrekening zou zetten met een jaarlijkse rente van 1%, dan zou je oorspronkelijke € 10.000 aan het eind van het jaar € 10.100 waard zijn. Maar wat als de inflatie in dezelfde periode met 3% zou toenemen? In wezen zou je € 10.000 weliswaar 1% meer waard zijn, maar als je de 3% inflatie meerekent, ben je in feite 2% slechter af!

Beleggen in aandelen: hoog versus laag risico

Als je jezelf dus afvraagt wat de beste investering van een beursvennootschap zoals Degiro is, moet het een financieel instrument zijn dat niet alleen jouw vermogen beschermt, maar het ook helpt te groeien.

Bovendien zorgen de beste beleggingen er ook voor dat het risiconiveau tot een absoluut minimum wordt beperkt, in verhouding tot de verwachte groei. In de financiële wereld staat dit bekend als het risico-rendement model, en het betekent in wezen dat hoe meer risico een belegger neemt, hoe meer winst hij zou moeten krijgen.

De beste beleggingen zijn dus die beleggingen die direct inspelen op je risicobereidheid. Terwijl sommige mensen de beste beleggingen zien als beleggingen met een zeer laag risiconiveau en een laag rendement, kiezen anderen voor een hoog risiconiveau met een potentieel zeer hoog rendement.

Aandelen kopen: hoe begin je eraan?

De handel in aandelen kan een goede manier zijn om je geld te laten renderen, maar als je een beginner bent, is de kans groot dat je je overweldigd zult voelen. Je weet nooit welke de beste handelsplatformen zijn, of hoe betrouwbaar ze zijn. Dus, aandelen kopen, hoe begin je eraan?

Eerst en vooral is het handig als je weet wat een aandeel is. Een aandeel is een bewijs van deelneming in een bepaalde onderneming. De meeste ondernemingen keren jaarlijks een deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders in de vorm van een dividend. De koers van een aandeel is een weerspiegeling van de verwachting van beleggers over toekomstige winsten.

Bij banken zoals Rabobank of ING kun je verschillende aandelen kopen en verkopen die worden verhandeld op de belangrijkste beurzen. Aan het kopen en verkopen van aandelen zijn kosten en belastingen verbonden. Meer informatie hierover kun je bij je bank opvragen.

Wat is een boek in de aandelenwereld?

Een boek is een overzicht van alle posities van een handelaar. Het toont het totale bedrag van de long- en shortposities die de handelaar heeft ingenomen. Institutionele handelaars houden een boek bij om transacties voor hun klanten te vergemakkelijken en om risico's en kansen in het oog te houden. Dit kan inhouden dat de posities in het boek met klanten worden verhandeld, of dat wordt geprobeerd de spread tussen bied- en laatkoersen te benutten. Het boek wordt ook wel een handelsboek genoemd.

Een handelaar met een eenvoudig boek kan twee posities aanhouden: een long positie van het aandeel XYZ met 1500 aandelen en een short positie van 1700 aandelen in het aandeel ABC. Het bijhouden van een up-to-date boek laat een handelaar toe zich bewust te zijn van zijn posities en de risico's die eraan verbonden zijn.

Vervolgens bewaakt hij deze posities en zoekt hij naar mogelijkheden om zijn posities te verhandelen tegen orders van cliënten. Dit kan de klant een betere prijs opleveren dan andere beschikbare biedingen/aanbiedingen, en zal de handelaar ook toelaten een deel van zijn eigen positie te compenseren. Hij kan zijn posities ook gebruiken om de spread tussen bied- en laatprijs te benutten. Als de handelaar bijvoorbeeld kan kopen tegen de biedprijs en een klant koopt van hem tegen de laatprijs, dan kan hij de spread veroveren voor een kleine winst.

De posities in het boek zullen in waarde schommelen naarmate de effectenprijzen stijgen en dalen. Dit heeft gevolgen voor de winstgevendheid van de handelaar en het bedrijf waarvoor hij werkt.

Detailhandelaren kunnen ook naar hun eigen posities verwijzen als een boek, hoewel de term meestal wordt geassocieerd met institutionele handelaars of handelaars die klanten hebben.

Aandelen kopen voor beginners

Ben je op zoek bent naar informatie over aandelen kopen voor beginners? Dan kan het interessant zijn om te weten dat je aandelen op verschillende manieren kunt kopen:

Traditionele effectenmakelaars. In een niet zo ver verleden was het gebruik van een traditionele effectenmakelaar de enige manier om aandelen te kopen. Je moest telefonisch uitleggen welke aandelen je wilde kopen, en dan kocht de effectenmakelaar de gewenste aandelen in jouw naam. Traditionele effectenmakelaars zijn nog niet volledig uit beeld verdwenen, maar zijn wel aanzienlijk duurder.

Financieel adviseurs of beleggingsbeheerders. De aanbieder in kwestie zal je vertellen in welke aandelen je moet beleggen. Dit proces kan zeer duur zijn, aangezien voor elke transactie een commissie wordt aangerekend en je maandelijks forse onderhoudskosten moet betalen.

Via een fonds. Een beleggingsfonds stelt je in staat om toegang tot de aandelenwereld te krijgen zonder dat je enige ervaring nodig hebt. Als je voor een beleggingsfonds kiest, zal de aanbieder namens jou aandelen kopen en verkopen in ruil voor een vergoeding.

Fonds ETF's. Dit is een meer kostenefficiënte en flexibele optie waarbij je als belegger profiteert van de expertise van een ervaren fondsbeheerder. Je kunt op elk gewenst moment uit je positie kunt stappen. Fund ETF's worden meestal gehost door online makelaars, wat een goede opties is als je net met aandelen aan de slag gaat.